Op zoek naar goed personeel? Benieuwd hoe je duurzaamheid kunt integreren in jouw bedrijfsvoering? Of wil je weten wat AI voor jouw bedrijf kan betekenen? Kom dan naar de ondernemersavond van gemeente Leudal op maandag 30 juni bij ProefLokaal Limburg in Neer (Doorbrand 2). Een avond vol actuele thema’s, praktijkervaringen en inspiratie.
Na het programma is er tijd om nog even wat na te praten met een hapje en een drankje. Rond 22.30 uur sluiten we de avond af.
Inloop vanaf 19.00 uur - Start programma 19.30 uur
Haelen - 22 mei 2025 - Bezoekerscentrum Leudal organiseert op zondag 1 juni een Open Dag. Op die dag zullen alle partners, die gehuisvest zijn in het Bezoekerscentrum Leudal, zich presenteren. Ook zullen er allerlei activiteiten worden georganiseerd. Een boeiende dag voor jong en oud en zeker ook degenen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk! Iedereen is van harte welkom! Onder de foto een overzicht van wat er allemaal te zien en te doen is.
- Het natuurgebied Leudal
- Vrijwilligerswerk en (gratis) opleiding
- Aanbod van lessen en excursies voor basisscholen
- Macrofauna en Algenwerkgroep Midden Limburg
Activiteiten
- Korte wandelingen onder leiding van een gids (duur ca 30 min), start om 13.00 / 14.00 / 15.00 uur
- Kabouterpad voor kinderen tot 8 jaar onder leiding van een schoolgids, start om 13.30 en 14.30 uur
- Alles over solitaire- en honingbijen
- Informatie over de opleiding tot imker
- Informatiestand over planten, boeken en eten uit de natuur
- In de tuin activiteiten met betrekking tot aanleg en ecologisch tuinieren
- Informatie over het Monument van Verdraagzaamheid
- Met een metaaldetector op zoek naar verschillende soorten “landmijnen”
- Informatie over de aanleg van de Natuurbelevingstuin
wanneer - zondag 1 juni 2025, van 12.00 tot 16.00 uur
waar - Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58 te Haelen
Op 27 juni 2025 vindt het Kinjer OLS plaats in Heythuysen. Voor het OLS gaan de kinderen alvast oefenen.
Het oefenen voor het Kinjer OLS is op 23 juni 2025 vanaf 13.00 uur. Start bij Basisschool de Mussenberg.
De kinderen zouden het leuk vinden als u even een kijkje komt nemen langs de route!
De ' oefen ' route volgt t.z.t op haor.nl
De kinderen hebben zelf een eigen poster gemaakt.
Een leuke column van Harrie staat online!
Fijn weekend!
Charelle
Er is een plan om een nieuwe hoogspanningslijn aan te leggen tussen Maasbracht en Eindhoven. Deze extra verbinding is nodig, want de bestaande hoogspanningslijn tussen Maasbracht en Eindhoven kan vanaf 2030 niet genoeg stroom vervoeren. Om te bepalen waar de hoogspanningslijn precies komt is in 2024 een procedure gestart. Deze procedure is weer een stap verder. In deze stap zijn drie mogelijke routes bekend geworden. U kunt hier tot en met 26 juni op reageren.
TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft berekend dat in 2030 een extra hoogspanningslijn nodig is tussen Maasbracht en Eindhoven. Dat komt doordat het gebruik van het landelijke hoogspanningsnet toeneemt, door:
Tussen de hoogspanningsstations Maasbracht en Eindhoven is een groot zoekgebied. Daarbinnen zijn nu drie mogelijke routes bekend geworden. Route west, route midden en route oost:
Er ligt een concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD) ter inzage. In de concept-NRD staat welke mogelijke routes en milieueffecten voor de hoogspanningslijn worden onderzocht. Ook is het participatieplan aangepast. Hierin staat hoe de omgeving bij het energieproject kan meedenken en meepraten. U kunt tot en met 26 juni reageren op de concept-NRD en op het participatieplan.
Op maandag 2 juni om 19.30 uur kunt u een webinar volgen. Daarin wordt meer over het project en over de mogelijke routes verteld en kunt u vragen stellen. Het webinar is na afloop terug te zien. Op www.rvo.nl/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven vindt u de link. Inschrijven is niet nodig.
Ook zijn er vier inloopavonden. U krijgt dan informatie op een informatiemarkt waar u vragen kunt stellen aan medewerkers van het ministerie van Klimaat en Groene Groei en van TenneT. U kunt vrij in- en uitlopen tussen 19:00 tot 21:00 uur. Aanmelden vooraf is niet nodig.
De bijeenkomsten zijn op:
Deze locaties zijn zo goed mogelijk verdeeld over het zoekgebied. Het betekent overigens niet automatisch dat de verbinding langs deze 4 locaties komt.
De concept-NRD en het participatieplan, informatie over de inloopavonden en over hoe u kunt reageren leest u op de website van RVO: www.rvo.nl/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven. Meer informatie over het project zelf vindt u op deze website: www.tennet.eu/netuitbreiding-maasbracht-eindhoven.
In de week van Hemelvaart en in juni zijn op enkele dagen aangepaste openingstijden.
Als het gemeentehuis gesloten is zijn we ook niet telefonisch bereikbaar. Op alle andere werkdagen gelden de normale openingstijden. Bekijk de meest actuele openingstijden op de pagina Openingstijden.
Leudal is goed op weg met het 37.000 bomenplan – maar we zijn er nog niet!
Sinds 2022 werkt de gemeente Leudal aan een groen en toekomstbestendig landschap. Met het 37.000 bomenplan willen we voor iedere inwoner één extra boom planten. En met trots kunnen we zeggen: er zijn al meer dan 30.000 bomen geplant!Ook de laatste 7.000 bomen willen we een mooie plek geven – en daar hebben we hulp bij nodig! Bomen zijn niet alleen mooi. Ze zorgen voor schaduw op hete dagen, helpen bij het vasthouden van water, verbeteren de luchtkwaliteit én zijn een thuis voor vogels, insecten en andere dieren. Of het nu gaat om een fruitboom in uw tuin, een houtsingel langs de weg of een boomgaard bij het dorpsveld – elke boom telt mee.
Bomen planten we samenWethouder Jan den Teuling benadrukt het belang van de betrokkenheid van inwoners:
“Met dit bomenplan vergroenen we samen Leudal. We willen niet alleen bomen planten vóór onze inwoners, maar vooral mét onze inwoners.”
Waar komen de bomen? Dat bepaalt u!
In Nunhem, Heibloem, Grathem en op erven van bewoners zijn al veel bomen geplant. Ook dit najaar gaan we weer volop aanplanten. Voor dorpen als Roggel, Haelen, Horn en Heythuysen zijn al veel locaties aangedragen. Maar: in andere dorpen kunnen we nog volop ideeën gebruiken. Ziet u in uw straat, buurt of dorp nog een plek waar een boom of een rij bomen goed tot zijn recht zou komen? Laat het ons weten!
Dien uw locatie vóór 1 augustus 2025 in
Heeft u een suggestie voor een mooie plek voor één of meerdere bomen, een bomenrij, een houtsingel, een gemengde haag of zelfs een klein bos? Stuur dan uw idee – liefst met een korte toelichting – naar: info@leudal.nl, Onder vermelding van “locatie aanplant extra bomen”
U mag ook een voorkeur voor boomsoorten aangeven.
Samen maken we Leudal groener, mooier en gezonder voor de toekomst. Doet u mee?
De gemeente Leudal staat er financieel gezond voor. Dat is goed nieuws voor inwoners. De jaarrekening van 2024 sluit met een positief saldo. Hiermee kan de aangekondigde sterke daling van de rijksbijdrage worden opgevangen. De gemeente kan blijven investeren in zaken die belangrijk zijn voor het dagelijks leven en hoeft niet te bezuinigen op maatschappelijke voorzieningen.
Wat merken inwoners ervan? Een gezonde financiële situatie betekent dat de gemeente budget heeft om te blijven investeren in de leefomgeving, niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Dit resultaat wordt mede behaald door een aantal incidentele meevallers zoals grondexploitaties, rente-inkomsten en bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Hierdoor kan geïnvesteerd worden in onder andere goed onderhouden wegen, een groene prettige leefomgeving en duurzame scholen en accommodaties. Belangrijke thema’s De gemeente werkt aan drie belangrijke thema’s: een sterke sociale basis, een vitaal buitengebied en passend wonen. Dat betekent onder andere meer aandacht voor ontmoeting in dorpen, veiligheid en woningen die aansluiten bij de behoefte van starters, gezinnen en senioren. Koersvaste aanpak Wethouder Huub van Helden (Financiën): ‘We willen dat iedereen in Leudal prettig kan wonen, leven en ondernemen. Dat vraagt om strategische keuzes en financiële duurzaamheid. Ik ben blij dat we vanwege onze koersvaste aanpak ook bij een daling van de rijksbijdrage de OZB - in tegenstelling tot vele andere gemeenten - in 2026 niet extra hoeven te verhogen en kunnen blijven investeren in een sterke samenleving. Samen met inwoners, ondernemers en lokale organisaties werken we verder aan onze ambitie: Een mooi leven in Leudal. Een plek waar iedereen mee kan doen, nu én later.’ Vooruitkijken De resultaten over 2024 laten zien dat Leudal financieel gezond is. Dat is te danken aan zorgvuldig financieel beleid van de afgelopen jaren. De komende jaren blijven lonen en prijzen stijgen en gaan gemeenten minder geld ontvangen van het Rijk. Juist daarom is het belangrijk om de ingezette koers voort te zetten en vooruit te denken. Het college stelt de gemeenteraad daarom voor om een deel van het resultaat van 2024 te reserveren voor later. Zo blijft Leudal ook de komende jaren financieel gezond en wendbaar.
Gemeente Leudal heeft de evenementenvergunning afgegeven voor het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) dat dit jaar in Heythuysen plaatsvindt. Op 20 mei ondertekenden burgemeester Désirée Schmalschläger en gemeentesecretaris Han Geraedts de vergunningen aangevraagd door Stichting OLS Heitse 2025. Dit gebeurde in bijzijn van vice-voorzitter Jeanine Beckers en secretaris Ton Donders van de stichting. Mijlpaal De handtekeningen onder deze vergunning markeren een mijlpaal op weg naar een prachtig evenement voor jong en oud. Daarnaast is het de kroon op het werk van veel vrijwilligers en gemeenteambtenaren die deze omvangrijke aanvraag de afgelopen maanden tot stand hebben gebracht. SAME AAN UM Burgemeester Désirée Schmalschläger: ‘Er is een berg werk verzet en daarbij is een enorme betrokkenheid en saamhorigheid ontstaan. Als schuttersgemeente kunnen we daar alleen maar grote waardering voor uitspreken. Maar hiermee zijn we er nog niet. Dus, SAME AAN UM!’ Vice-voorzitter Jeanine Beckers vult aan: ‘Met ruim 130 vrijwilligers in 10 werkgroepen heeft iedereen een steentje bijgedragen aan het tot stand komen van de plannen die in de vergunning geformuleerd zijn. De gemeenschap van Leudal heeft laten zien, ook middels het enorme aantal vrijwilligersaanmeldingen, klaar te zijn voor de laatste lootjes!’ Erfgoed Het OLS is hét volksfeest van Limburg: een jaarlijks festijn waarbij zo’n 135 schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg samenkomen. Dit feest heeft zowel in België als in Nederland de status van nationaal immaterieel cultureel erfgoed. Het OLS trekt jaarlijks veel bezoekers en is een echte beleving om mee te maken. Meer informatie
Kijk voor het programma, het laatste nieuws en of om te abonneren op de digitale nieuwsbrief op www.ols2025.eu
Een fijne column voor u op deze zonnige zondag!
Fijne zondag!