Verhalen

Op deze pagina zal ik met onregelmatige regelmaat een nieuw verhaal plaatsen. Denk aan verhalen van vroeger over heksen, aerdmenkes, witte wieven, de duivel enz. Verhalen hier uit Horn of de omliggende dorpen. Of gewoon een ander verhaal wat ik, of u, wilt delen.
Natuurlijk is een bijdrage van u dan ook welkom. Stuur het naar mij, maar denkt u wel aan het auteursrecht. Dus als het uit een boek komt: graag duidelijk vermelden.

Duitse reddingsbrigade al twaalf jaar te gast in Horn.

DLRG Welschen Ennest is gevestigd in de buurt van het mooie Olpe (Sauerland) op twee uurtjes autorijden van Horn en maakt onderdeel uit van de nationale Duitse reddingsbrigade te water. DLRG staat voor Deutsche Lebens-Rettungs-Gesellschaft en is te vergelijken met de reddingsbrigade zoals o.m. hier in de Weerd aan de Noorderplas. De brigade uit Roermond is goed bevriend met het Duitse team. De DLRG komt al twaalf jaar in Roermond om hun jeugd op te leiden, vooral om te leren om te gaan met de snelheid van hun eigen boten. Al die jaren verblijven ze steeds bij B&B Peters in de Kasteelstraat hier in Horn. Tijd om eens aandacht te geven waarom die ‘vreemde’ auto’s met sirene’s elk jaar bij Peters aanwezig zijn.

001.JPG

Olpe ligt bij de ‘Biggetalsperre’. die het op vier na grootse stuwmeer van Duitsland vormt en is gebouwd tussen 1956 en 1965. De dam zorgt ervoor dat de waterstand in de rivieren Bigge, Lenne en de Ruhr op peil blijft. De Biggesee is deels kunstmatig aangelegd. Ruim 2500 personen moesten gedwongen verhuizen om er een stuwmeer van te kunnen maken. Huizen en wegen liggen inmiddels op een diepte van 50 meter onder het water. De stuwdam zelf is 640 meter lang! Behalve dat het stuwmeer de waterstanden regelt in de drie rivieren is het hoofddoel drinkwateropslag. Een flink deel van het Ruhrgebied maakt hier gebruik van.

    002.JPG                                                                    005.jpg

Dit deels kunstmatige meer met zijarmen heeft een lengte van ongeveer 15 km. Terugkomend op de diepte: de Maas is hier ongeveer 7 meter diep, de Noorderplas heeft dalen van 30 meter en net voor de drijvende huisjes in de Oolderplas heb ik ooit een diepte van 40 meter gepeild. De vaarroute tussen Den Helder en Texel is slechts 25 meter. En de Biggesee is dus 50 meter diep!

Het meer ligt in een fantastische toeristische omgeving en trekt jaarlijks veel bezoekers (ook veel Nederlanders). Op de Biggesee mogen mensen zeilen, kanovaren, zwemmen, duiken, vissen… noem maar op. Wat echter NIET mag is gemotoriseerd varen. Dit vervuilt te zeer het drinkwater.

Echter: veel waterrecreatie vraagt ook om bewaking; die overigens wel gemotoriseerd mag varen. Vandaar dus dat er een DLRG Welschen Ennest is opgericht. Deze bezit twee boten en een jetski en heeft ruim tweehonderd leden. Op de foto’s ziet u de oude kleine boot en de nieuwere grote boot. Deze laatste is op eigen wens samengesteld en gebouwd in Bochum (vernoemd naar de mede oprichter van hun vereniging in 1964, Günter Titze, en de brigade van Roermond was aanwezig bij de doop). De kleine heeft een 50 pk sterke buitenboordmotor en de grote heeft 100 pk, maar is geremd naar 90 pk. Ze gaan allebei net zo snel, ongeveer 60 km/h.

003.JPG

Op het water lijkt dat heel veel sneller dan met een auto over de straat! Je vliegt over het water. Toch is ook de DLRG aan regels gebonden. De reddingsbrigade mag slechts met gematigde snelheid over het meer varen van de overheid, behalve bij een noodgeval. Dan mag het gas erop.

Bij Roermond zijn plaatsen waar wel continu zonder beperking snel gevaren kan worden en dat is de reden waarom DLRG Olpe elk jaar naar Roermond komt. Gedurende vier dagen krijgen de jonge leden (gemiddelde leeftijd 22) een opleiding over wat allemaal mogelijk is met de bootjes die ze hebben. Zo leren ze hoe de boot reageert wanneer deze met volle kracht over de golven gaat, of als je plots op volle snelheid het roer om moet gooien. Of je komt met topsnelheid aan bij een drenkeling en je moet in de remmen zonder de drenkeling nog meer in gevaar te brengen… Ook de sluizen zijn voor hun ongekend gebied. Niet dat ze het daar nodig hebben, maar hoe zegt een Duitser het; Erfahrung macht den Meister.

004.JPG

006.jpg

007.jpg

Dank aan de DLRG voor hun tijd, uitleg en het meevaren. Meer info over hun vereniging is te vinden op hun website; https://welschen-ennest.dlrg.de/