Column week 47-2018.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Tel je zegeningen

Michel, Soms moet je de mooie dingen in het leven eens extra waarderen en koesteren. Zo geniet ik nog na van een fijne reünie. Herinneringen opgehaald. Oude tijden laten herleven. Marjan Derikx werd gisteravond benoemd tot Schutter van het jaar. Dik verdiend; een voltreffer. De bekende Vlaamse auteur en columniste Ann de Craemer heeft onlangs samen met de wielerkenner en –commentator Michel Wuijts het Groot Vlaams Wielerwoordenboek uitgegeven. Met dit boek laten ze zien hoe juist in de wielrennerij het Vlaams op zijn mooist is. Zeventig sappige Vlaamse wielerwoorden worden voorzien van anekdotes en taalkundige uitleg. Ik heb het aan mijn broer cadeau gedaan. Je snapt dat ik erg vereerd en verguld was toen Ann de Craemer me liet weten dat ze mijn column Linkeballen van 29 juli over wielerjargon als gastbijdrage wil plaatsen op haar website. Je kent mijn zwak voor de moderne Vlaamse literatuur. Wat dat betreft raad ik je Ann De Craemer van harte aan. Zeker nu je nog tijd hebt. Dat gaat binnenkort geheid veranderen. Een adjudant is een druk man met een belangrijke functie. Vraag dat maar eens aan je vader. Die stak Piet(je) Heijnen naar de kroon en dát was voorwaar geen kleintje. Ik weet hoe het voelt als het dak eraf gaat. Dat gevoel heb jij ongetwijfeld afgelopen zondag ook ervaren toen je broer Joerie Prins werd en jij zijn adjudant mag zijn. Mooier kan het niet. En dat op de 11e van de 11e. Ik zou het ook fijn gevonden hebben als mijn broer Prins geworden was. Hij wilde niet. Dus heb ik het zelf gedaan, in 1983. Sander Giebels was mijn adjudant, ook een soort broer. Mooi om een broer naast je te hebben die achter je staat. Prins Joerie heeft één broer in zijn hart en één naast hem. En uniek: in hetzelfde jaar Graaf, Koning en Prins. Een mannetjesputter, die Joerie. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Leudal een nieuwe burgemeester zoekt. Geef hem die tip maar. Zijn spreuk is in ieder geval toepasselijk: “Neet twiefele? Dóón!” Woensdag 7 november bezocht ik de basisschool in Horn. Samen met de jongens en meisjes uit groep 5 heb ik ontbeten in het kader van het Nationaal Schoolontbijt. Heerlijk om te mogen doen. En op Ursula Heythuysen mocht ik de veteranen ontvangen die speciaal voor de herdenking in het Leudal waren overgekomen. Ook Max Verstappen telt zijn zegeningen. Hij doet het goed en heeft veel fans. Ik ben nog van de generatie Emerson Fittipaldi en Jim Clark. Voor het eerst heb ik 72 laps gekeken en vond het –eerlijk is eerlijk- best spannend. Toch kan ik er niet aan wennen dat in een tijd dat ziekenhuizen failliet gaan en moeten sluiten onze puissant rijke Oranjeprinsen miljoenen euro’s stoppen in een racecircuit op Zandvoort. Over prestigeprojecten gesproken. Dat maakt mijn zwak én waardering voor een Vastelaovesprins er des te groter op.

Arno Walraven, 18 november 2018

P.s. Vanmiddag heet ik Sinterklaas welkom in Leudal. Ook top. En als z’n Pieten zwart zijn heb ik daar geen enkele moeite mee.