Column week 45-2020.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Grote interviews met landelijke kopstukken in de zaterdagedities, het lekken van kieslijsten en delen van programma's, Corona heeft de voorspelbare manier waarop verkiezingscampagnes langzaam beginnen niet verandert. Het zorgt wel meteen voor drama, sommige proefballonnetjes pakken compleet verkeerd uit en er is altijd ontevredenheid over de plek op een lijst. En dat kan snel gaan. Werd je een paar maanden geleden nog met veel bombarie als nieuwe aanwinst gepresenteerd, morgen sta je op een onverkiesbare plek. Niet gek, wanneer je je ziel verkoopt is hij een dag later niks meer waard.

Tomeloos optimisme of ontzettende naïviteit, onze Limburgse vriend Van Helvert ging van lijsttrekkerskandidaat naar lijstduwer. Nu gaat hij voor een voorkeurszetel. Wie weet hoe dat eindigt, ook Omtzigt hebben ze eens geprobeerd te wegjagen. Nu ongetwijfeld een van de meest bekende en gewaardeerde kamerleden. Het doet de hoop leven dat soms ook kwaliteit en hard werk de doorslag geeft. Vooralsnog lijkt het vooral om de poppetjes te gaan.

Een trend die al langer gaande is. Mannen als Baudet en Wilders zijn, op een oprisping van een van hun hielenlikkers na, de partij. Iedereen kent Henk Krol - tegen wil en dank voeg ik daar aan toe- de naam van de zoveelste mislukte politieke onderneming kunnen we vergeten. Het deed het CDA besluiten met een voorstel voor een nieuw kiesstelsel te komen. Misschien is het goed deze column te bewaren want ik ga iets zeggen wat ik niet vaak zeg: Dat lijkt me best een goed idee. Meer regionale vertegenwoordiging en stemmen op aansprekende kandidaten. Als lokalo kan ik daar alleen maar voor zijn. Een vrees: Wanneer ze in Den Haag de keuzes blijven maken die ze nu maken moet ik me straks ook nog kandideren voor het kiesdistrict Midden-Limburg.

Groet Michel