Column week 43-2020.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Als er onduidelijkheid is over het feit of de Oranjes nog in het land zijn weet je dat we ons weer volop in crisistijd begeven. Inmiddels beginnen we maar weer aan de zoveelste week (of maand) kluizenaarschap. Ik ben in de fase waarin ik me begin af te vragen of tegen mezelf praten een gezond mechanisme is om een beetje helder te blijven of dat het het eerste teken is dat ik begin door te draaien. Hoe dan ook, heb wel goede gesprekken. Het is mij een raadsel waarom mijn gesprekspartner nog vrijgezel is.

Het gevaar van eenzijdige informatie is daarbij evident (er zijn immers genoeg redenen te bedenken waarom ik vrijgezel ben). Toch lijken we daar als samenleving veel te weinig bij stil te staan. Vroeger stemden katholieken braaf op de KVP en luisterden arbeiders alleen naar de VARA maar er is een reden dat we ontzuild zijn. Een toenemende welvaart en nadruk op individuele ontplooiing maakten dat een beperkte en enge visie ingeruild werden voor een open blik op de wereld. Een halve eeuw later lijkt het of we hard op de weg terug zijn. Alsof Paars een laatste omweg was naar het land van de spruitjes.

Onder aanvoering van digitale media giganten is het makkelijker dan ooit om je enkel en alleen te omringen met welgevallige informatie, zelfs als deze pertinent onwaar is. Algoritmes zorgen ervoor dat we nooit meer hoeven te kijken naar feiten die ons niet bevallen en ons kunnen wentelen in ons eigen gelijk. Een beetje zoals Maurice de Hond wetenschap beoefent. Het is niet zozeer dat we dommer worden maar dat we op een andere manier grote hoeveelheid informatie moeten leren verwerken. Alhoewel, evolutionair gezien is het logisch dat naarmate we meer data extern kunnen opslaan we zelf minder hersencapaciteit nodig hebben. Wat dat betreft kunnen we na enkel twee generaties met internet alleen maar doodsbang zijn.

Groet Michel