Column week 41-2019.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Het was toch wel een beetje de week van de boeren. Zelden zie je zo goed hoe slecht de randstad en de rest van het land elkaar kunnen begrijpen. Gelukkig heeft iedereen in dit land het recht te protesteren, voor Hagenezen -of Hagenaren, zij gooien Limburg en Brabant ook op een hoop dus het is me vergeven- was het weer eens wat anders. De stikstofproblematiek en de PAS zijn geen eenvoudige onderwerpen.

Des te triester was het dat ongeveer iedere partij zonder schaamte de liefde verklaarde aan de boeren. Dus inclusief de partijen die de laatste tien jaar aan de macht waren en ongeveer iedere belemmering voor de boeren zelf bedacht hebben en -nog mooier- de partijen die uit de EU (en de ongeveer 725 miljoen subsidie die dat met zich meebrengt) willen stappen. Beeldvorming blijkt hardnekkig. Je kunt veel van Jesse Klaver vinden (en dat doe ik ook) maar hij hield wel zijn eigen verhaal. Lokaal heb ik overigens uit betrouwbare bron vernomen dat de progressieven niet zo blij zijn met de plots voorgestelde halvering van de veestapel. Ik citeer; “Dat ze dan maar zelf komen uitleggen waarom onze boeren moeten stoppen om in Amsterdam een wijk aan te bouwen”.

Stikstof, klimaatverandering, milieuverontreiniging, het zijn de problemen waar wij ook op lokale schaal een oplossing voor gaan zoeken. Sterker nog, dat kan volgens mij ook het beste op een lokale schaal. Maar dat is weer een heel ander betoog. Ondertussen draait de circulaire economie in Horn dit weekend op volle toeren als tijdens de vlooienmarkt tweedehands spullen voor een schijntje op te halen zijn. Met alles is wel weer iemand blij te maken. Maar dan ook echt met alles, geloof me!

Groet Michel