Column week 39-2021.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

De stad, je schrijft er met passie over. Ik wijs graag maar Roermond, niet alleen omdat het andere kant van de Maas ligt maar ook als men klaagt over de politiek in Leudal. Palermo (aan de Maas) ligt natuurlijk niet voor niks onder de laars. Het gras bij de buren is namelijk niet altijd groener. Ondanks de groenen in de coalitie, of juist dankzij? De burgemeester legde afgelopen week de vinger op de zere plek, de vraag is of het aan haar was om een vinger te leggen.

Als het op steden aankomt ben ik meer van Havana aan de Waal zoals je weet, mijn thuis buiten de provincie. Al ben ik er lang niet meer geweest. Een steen van een voormalig universiteitsgebouw -dat wordt nog een keer geld waard- herinnert me aan de goede tijden. Snel weer eens een wandeling door het Kroneburgerpark maken of het ouderwetse behang van Café Jos bewonderen. En -omdat we er dan toch zijn- een Gelders speciaalbiertje proeven, of twee. Of naar de Vierdaagse feesten, want dan is de hele wereld welkom. 

Toch wordt het de eeuw van het dorp als je mij vraagt. Met het thuiswerken wordt het nog minder noodzakelijk in de stad te wonen. Rust en vooral ruimte, het platteland heeft het nog. Vooral dat laatste is tegenwoordig waardevolle valuta. Of het nu over landbouw, nieuwe natuur, energie of nieuwe woningen gaat, zonder ruimte gebeurt er niks. We hebben goud in handen. De drang naar het lokale en kleinschaligheid neemt toe. De toekomst klopt op de deur dan is het wel zaak dat we de deur openmaken. Want hoe mooi onze herinneringen ook zijn, van nostalgie kun je immers niet eten.

Groet Michel.              Klik hier