Column week 39-2020.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Soms is het geduld hebben. Zo is het nog even geduld tot een Nederlandse wielerploeg de Tour wint na vandaag. Het is ook nog even rustig wachten op de dag dat heel Holland Limburgs lult. Volgens Augustinus is geduld de metgezel van wijsheid. Niet iedereen heeft het, zo zei Thatcher veelvuldig dat ze echt wel geduld had zolang ze op het einde maar haar zin kreeg.

Politiek is 90% geduld hebben, ik kan het weten. Soms is het ingebouwd geduld. Geduld voor procedures, inspraak en bezwaarmogelijkheden. Geduld voor het feit dat publiek geld niet wordt uitgegeven zonder gedegen plan en dat beslissingen niet over een nacht ijs gaan. Misschien maar goed ook. Soms is het zelf geduld opbrengen. Voor politieke tegenstanders die maar niet willen inzien waarom je gelijk hebt bijvoorbeeld. Of voor ongeïnformeerde betweters op het internet die niet geïnteresseerd zijn in een uitleg of uitwisseling van argumenten maar enkel hun eigen gelijk willen ventileren. Voor klagers zonder alternatief of oplossing of anoniempjes die dezelfde onzin en onwaarheden blijven herhalen. En soms zou je eigenlijk geduld moeten hebben en er op vertrouwen dat het gelijk zich uitwijst. Maar dat is vaak meer geduld dan ik kan opbrengen.

Het geduld voor de coronamaatregelen is ook op aan het raken als ik de krantenkoppen mag geloven. Daar raakt mijn geduld dan weer van op. Want hoe moeilijk is het nou eigenlijk? Handen wassen en logisch nadenken is al meer dan de meesten kunnen opbrengen. Mijn geduld raakt ook op voor het eenzijdig beschuldigen van jongeren. En dan zwijg ik maar helemaal over de complot wappies die menig discussie gijzelen. Misschien ben ik ook niet het meest geduldige type. Het scheelt echter dat ik vrij zeker weet dat we voorlopig allemaal nog even ons geduld mogen oefenen.

Groet Michel