Column week 39-2019.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Het was de week van de klimaatmars. Die naam geeft me trouwens een idee voor een biologische  chocoladereep zonder plastic verpakking maar dat terzijde. Over de hele wereld besloten mensen in protest te gaan. Een vergelijk met vorig jaar is wellicht het meest illustratief, toen zat Greta Thunberg alleen op de stoep met een bordje. Nu waren miljoenen mensen op de been.

Het is makkelijk cynisch te doen als mensen gaan demonstreren. In Maastricht alleen al namen 2500 mensen de moeite te gaan demonstreren. Gezien de gebruikelijke demonstratiebereidheid -of eigenlijk het gebrek eraan- een duidelijk teken. Te wijzen op het feit dat ze met de auto waren gekomen of plastic bekers gebruikten is naast flauw ook behoorlijk contraproductief. Het meisje dat voorop loopt bovendien wegzetten omdat ze autistisch is, is gewoon zielig. Al geloof ik doorgaans wel dat je kinderen gewoon kinderen moet laten zijn. Buiten dat geldt nog altijd dat wanneer je geen onderdeel bent van de oplossing, de kans groot is dat je onderdeel bent van het probleem.

Mijn broer trouwde afgelopen week (op donderdag, geen vrijdag of 13de). Je kan het weten, je was erbij. Sterker nog je mocht het gelukkige paar zelf in de echt verbinden. Dat was overigens ook klimaatneutraal, we waren met een klein gezelschap en vrijwel iedereen deed aan carpoolen. Je vertelde mooi over de symboliek van de ring, zonder begin en zonder einde. Maar daar houdt het niet op met de symboliek. Zoals Jack Hoelsgens altijd zegt; "Waar is niks? In het midden van een gat!" En juist dat verhelp je door je vinger door het gat te steken. De leegte gevuld. Als vrijgezel zou je er haast melancholisch van worden. Of melig, als je graag plat denkt.

Groet,

Michel