Column week 39-2018.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Tijd voor Max

Michel, Vorige week zaterdag trouwde Agnes’ petekind Max met Veronika. Dat was feestelijk en bijzonder. Nog specialer is dat het huwelijk plaatsvond in Tsjechië, in Němčice bij de Gouden Stad Praag. Veronica is een Tsjechische, maar is intussen helemaal vernederlandst. Uiteraard bevonden wij ons onder de bruiloftsgasten. Sterker nog; het was een buitenkansje om er eens een weekje lekker tussenuit te gaan. Dat werd ook tijd, volgens Agnes. Toen Max geboren werd was zijn oma, mijn schoonmoeder, niet blij met zijn naam. Ze vond die eerder iets voor een hond. Toch is Max een moderne klassieker. De naam is al 30 jaar populair. Hij is afgeleid van het Romeinse Maximus. Dat betekent: de grootste. Niet voor niets ligt in Rome het Circus Maximus waar de wagenrennen gehouden werden. Max is in goed gezelschap. Denk maar aan de Amsterdamse grappenmaker Max Tailleur, de natuurkundige Max Planck, de schaker Max Euwe of de Maastrichtse strafpleiter Max Moszkowicz. Ooit was Maximilliaan uit het Oostenrijkse Huis Habsburg keizer van het Heilige Roomse Rijk. Multatuli’s Max Havelaar is wereldliteratuur. Als mijn spieren weer eens stram en stijf zijn, is het tijd voor Max, mijn fysiotherapeut. Wat te zeggen van Max Verstappen? En uiteraard onze koningin Maxima, troetelnaam Max. Zelfs der Strammer Max gaat er van tijd tot tijd best in. Flauweriken noemen ook nog Max snelheid, Max laadvermogen en Max Factor. In medialand is Max de snelstgroeiende omroep. Maar ook Veronica doet het daar al jaren uitstekend. Haar naam betekent: overwinnaar. Samen maakt dat een ideale combinatie. Onze Max was een knappe bruidegom en Veronika een prachtige bruid. Het feest was geweldig. Een echte Boheemse bruiloft: dansen, eten, drinken op het geluk van het paar en plezier maken. Daar kan het bruidspaar lang op teren, maar wij moesten er toch even van uitrusten. Dat deden we in de Allgäu bij Ute, waar we meemaakten dat de koeien terugkeerden van de Alpenweiden. Wel meer dan 700, prachtig versierd en getooid met de meest fantastische uitdossingen. Een absolute aanrader. Dat daarbij ook weer de nodige potten bier werden gedronken, spreekt voor zich. Dan zit je al snel aan je max. “Der Böhmischer Traum” en “Alte Kameraden” galmen nog na in mijn oren.
Praag is de stad van de schrijver Frans Kafka. In een van zijn boeken staat het citaat “De zin van het leven is dat het ophoudt”. Laat ons nou net vandaag “Lang zal ze leven” zingen voor onze jarige buurvrouw in de hoop dat háár leven nog lang mag duren. Beter een goede buur(vrouw) dan een verre vriend(in). Proficiat, Chris(t)! Chris leest graag en veel en dus komt het citaat van Lemony Snicket goed van pas: “Vertrouw nooit iemand die geen boek bij zich heeft.”

Arno Walraven, 23 september 2018

Ps; O, ja; dan was er ook nog burgemeester Maks, maar dat is een ander verhaal.