Column week 38-2018.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Na de kermis keert (haast traditioneel) de rust terug in het dorp. Niet geheel vreemd aangezien de vakantie voor velen weer ten einde loopt. Vakanties zijn wat dat betreft net columns van mijn hand; net iets korter dan voorgenomen. De stapel boeken waar ik over sprak is echter niet veel korter dan een paar weken geleden. Gelukkig heb ik alle tijd als ik eind oktober een paar dagen onderduik op een geheime locatie. Een ossenfeest? Niet zonder slag of stoot.

Ook op het politieke vlak mogen we weer beginnen. Voorlopig hoeven we niet naar de landelijke politiek te kijken als voorbeeld. Bij ons komt het niet tot nauwelijks voor (eerlijkheidshalve zou ik het ook niet opschrijven als ik het wel deed natuurlijk) maar van het lekken van stukken kijkt in Den Haag inmiddels niemand meer op. Ik hoef maar het woord dividendbelasting te noemen om onbegrip te ontlokken en de tweede Thierry die deze week het parlement betreed is al net zo’n verrijking als de eerste. Dit zijn uiteindelijk maar incidenten, de trends zijn echter niet veel geruststellender.

De laatste paar jaren is identiteitspolitiek niet meer weg te denken uit het politieke landschap. Van een beetje chauvinisme zijn we ook in Horn niet vies maar er is niks middeleeuwser dan iemands voorkomen te reduceren tot de daden van zijn voorouders. In mijn optiek is er niets ironischer dan iemand betichten van discriminatie omdat hij of zij geen rekening houdt met de gevoeligheden van jouw groep. Schertsend heb ik al eens gezegd dat de Romeinse namen van de zomermaanden elk jaar weer een belediging zijn voor mijn Germaanse voorouders. Voorlopig blijft het de Leudalse gemeentepolitiek bespaard. Het is ook meer iets voor randstedelijke druktemakers, al zal ik ze deze keer niet allemaal over een kam scheren.

Groet Michel