Column week 37-2020.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

We kunnen niet meer aan op de Rijksoverheid. Dan heb ik het niet over onze minister van justitie die zo openlijk blunderde. Overigens vind ik het handen schudden van een gast of knuffelen met zijn schoonmoeder niet het ergste. Dat gebeurt ons allemaal wel eens in een moment van onoplettendheid. Nee, het feit dat hij niet besloot zijn bruiloft uit te stellen -zeker nu honderden Nederlanders dat wel hebben gedaan- is een bewuste fout en mag hem best aangerekend worden. Moet hij daarvoor aftreden? Misschien niet maar heel geloofwaardig is hij nu ook niet meer.

Nee, als gemeente kunnen we niet meer aan op het rijk. Het wordt een beetje een grijsgedraaide plaat maar taken krijgen we genoeg, geld erbij zelden. Nu de tijd van de begroting aanbreekt zijn de gemeentes die niet alle mogelijke bezuinigingsopties door aan het nemen zijn zwaar in de minderheid. Ik kan iedereen verklappen dat het hoe dan ook pijn gaat doen. Natuurlijk is dat ook een deel van het werk. Toch zou het leuk zijn als je als gemeenteraad eens wat te kiezen zou hebben uit weelde, dan is het aantal mensen die bereid zijn hun vrije tijd te offeren wellicht ook wat groter.

Dan is het goed te onthouden dat je soms de overheid helemaal niet nodig hebt om zaken voor elkaar te krijgen. Onze dorpsgenoot Viviane Hamans reisde af naar Beiroet met hulpgoederen en een peloton aan vrijwilligers om de getroffen bevolking een helpende hand te bieden. En natuurlijk kan ik ook onze redacteur niet onbesproken laten. Op het moment dat ik deze column afrond is hij net het dak op. En dat nog 24 uur, allemaal om geld op te halen voor de bestrijding van ALS. Al las ik dat die 24 uur aan de hand van donaties nog flink konden oplopen. Ik ga er dan ook vanuit dat het nog lang onrustig is in het Haelens Brook.

Groet Michel