Column week 37-2019.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Op internet las ik ergens dat iemand -en dan vertaal ik vrij- verdrietig was over de dood van Robert Mugabe. Volgens hem was deze vriendelijk, vrijgevig en gevat. Het kwam puur en alleen door wit racisme en ons koloniaal gedachtegoed dat we deze man in Europa als dictator afdeden. Tien jaar geleden had ik meteen door gehad dat dit statement als parodie bedoeld was, nu twijfelde ik. Het bleek uiteindelijk ironisch bedoeld maar toch. Zodra er racisme, seksisme of dierenleed bijgehaald wordt moet je opletten tegenwoordig. Verwarrende tijden als je van nuance houdt.

Over nuance (of het ontbreken ervan) gesproken, het politieke seizoen is weer begonnen. Van mij mogen we trouwens elke keer wel zo begonnen. Met het afscheid van Burgemeester Verhoeven en het beëdigen van Burgemeester Schmalschläger was het twee keer feest kort achter elkaar. Naar dat laatste hebben we als vertrouwenscommissie vanaf het begin van het jaar toegewerkt. Zoals je weet mag ik daar pas over 75 jaar iets over kwijt. Zelfs een optimist zal moeten toegeven dat ik het dan toch echt ergens zal moeten opschrijven, misschien iets voor in een postume column.

Ondertussen gaan er stemmen op om niet alleen het Binnenhof te verbouwen maar ook de ondersteuning van Tweede Kamerleden uit te breiden. Bijklussen aan het huis van Thorbecke zeg maar. Ik heb er weinig zicht op maar geloof meteen dat er vaak handjes te kort zijn. Mijn vraag is dan alleen dat ze ook even naar het gemeentelijke niveau kijken. Als na de decentralisaties bijvoorbeeld ook de omgevingswet praktijk wordt is het de vraag of de taken van de gemeenteraad nog wel uit te voeren zijn door goedbedoelende parttimers. Al is dat parttime ook al vrij betrekkelijk, ik kan het weten.

Groet Michel