Column week 33-2020

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Newton ontwikkelde zijn theorie over zwaartekracht toen hij afgezonderd en alleen thuis zat vanwege de pest. Doe met die informatie wat je wil, voor mij is het tegelijk troostend en confronterend. Troostend want wie weet wat voor ontdekkingen en uitvindingen op ons liggen te wachten wanneer deze ellende voorbij is. Confronterend want wat heb ik nu allemaal gepresteerd toen ik thuis zat?

Afgelopen week moest het kabinet terug komen en kwamen ze met een weinig verassende boodschap. Hier en daar strengere regels, uitzonderingen voor degene die dat al de hele tijd hadden en de burgemeesters moeten het maar oplossen. Vooral de strenge woorden richting de jeugd vielen op. Beetje gemakkelijk als je het mij vraagt. Natuurlijk zoekt de jeugd sneller het feest of het samenzijn op maar in elke leeftijdsgroep zijn er mensen die zich van regels niks aan trekken. In de supermarkt is het meestal een babyboomer die zich aan de kassa niks aantrekt van belijning of nog snel over iemand anders langs de laatste broccoli uit het schap grist.

Nee, Rutte en co mogen langzaam eens naar zichzelf gaan kijken. In maart werden we overvallen en was het alle hens aan dek. Nu een tweede golf dreigt blijkt het lerend vermogen klein. Opschalen bij de GGD blijkt nu al niet meer mogelijk, de beloning voor verplegend personeel schiet nog niet erg op en via Schiphol wandelt Corona vermomd als een toerist zonder enige tegenwerking binnen. Het begint allemaal met communicatie, terugkomen op vliegen of mondkapjes is door de eerdere stelligheid haast onmogelijk gemaakt. Dus doet Den Haag wat Den Haag het liefste doet, de problemen dumpen bij de gemeentes. Met een tekort aan middelen en halve rugdekking. Want als het fout gaat weten ze natuurlijk als eerste hoe het anders had gemoeten, vraag dat Halsema maar.

Groet Michel