Column week 31-2022.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Tussen het Limburgs nieuws kan ik lezen wat Chantal Janzen van de slogan voor Limburg vindt. Hoewel er iemand bij de Limburger overduidelijk een fascinatie voor de Tegelse heeft is kan de aankondiging van de komkommertijd niet duidelijker zijn. Wie nog twijfelt ziet buiten dat ze het Solarfestival alweer op aan het bouwen zijn. In Horn betekent de eerste week van de vakantie dat de scouting op pad gaat. Daar werd de eigen redactie alweer nerveus van; “Zou Michel weer eens veel te laat zijn column aanleveren?” Als je dit leest is het waarschijnlijk goed gegaan. Dat moet ook wel nu ik voor het eerst in jaren niet mee ben geweest.

Niks om je druk over te maken, in het zonnetje met een biertje in de hand de barbecue aansteken. Ware het niet dat dit tegenwoordig ook midden op de A2 kan. Althans, de politie lijkt zich er niet zo heel erg druk over te maken. Dat geldt ook voor het dumpen van mest of asbest. Een vreemde gewaarwording voor degene die bekend zijn met de gigantische papierwinkel die er normaal voor nodig is om dat spul alleen nog maar te vervoeren. 

Dat de overheid op het platteland de laatste jaren minder zichtbaar is wil nog wel wennen. Het openbaar vervoer, zwembaden en bibliotheken, we hebben er langzaam afscheid van genomen. Maar dat de politie niet meer komt als iemand de snelweg bezet houdt kan er bij mij niet in. Zeker niet als ik het vergelijk maak met andere demonstraties waar wel wordt ingegrepen. Ik begin dan ook steeds meer te geloven in bewuste willekeur. Niet zozeer van agenten zelf maar vooral van degene die ze aansturen. Zwichten voor de tirannie van de brutaalsten, dodelijk voor de rechtsstaat. “ Nederland, je zal er maar wonen!” Wat zou Chantal daar van vinden?

Groet Michel