Column week 31-2020

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

In ieder ander jaar had ik verzucht dat de komkommertijd weer was aangebroken. Een lesje waarderen wat je hebt want wat had ik graag geklaagd over het gebrek aan sensatie en de verschrikkelijke wijze waarop al dat niks normaal in beeld moeten worden gebracht. “Ja ook hier is het warm en zoeken mensen het water op, terug naar de studio!” En graag had ik uren verspild aan 200 man op een fiets door Frankrijk en de - mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen- onvermijdelijke overdadige nabeschouwingen. Maar dit jaar is alles anders, we weten inmiddels waarom.

De sfeer is ook voelbaar anders. Waar normaal in de zomer de druk er een beetje af mag zit het ventiel nu moervast gedraaid. De druk bouwt op en op, de uitspattingen links en rechts zijn dan eigenlijk ook niet meer dan normaal. De lucht moet er af en toe een beetje uit. Moe van het niets doen - in betere tijden nog een uitdrukking- over een jaar of twee te vinden de psychologie handboeken. In diezelfde handboeken kun je de term cognitieve dissonantie tegenkomen. Ooit - vooral ingegeven door het feit dat er te weinig waren- stelden beleidsmakers dat mondkapjes niet werkten. Dat ze de voorzichtigheid ondermijnden, wat dat ook betekenen mag. Inmiddels is vrijwel ieder land overstag en heeft een toename van het aantal besmettingen geleid tot een mondkapjesplicht op veel plaatsen. 

Maar niet overal, een dapper kikkerlandje houdt stand. Met uitzondering van trein en bus - een soort van althans- geven onze experts nog niet toe. Ze weten inmiddels ook wel dat om moeten maar zoeken nog het juiste moment om gezichtsverlies te voorkomen. Alsof dat het ergste is, iedereen is lerende in deze situatie. Die mondkapjes komen er dan ook gewoon aan, niet landelijk dan wel lokaal. En heel eerlijk is een stuk doek voor de mond echt het kleinst mogelijke offer om een herhaling van de afgelopen maanden te voorkomen. Druk maken om prestige? Dat is nou echt iets voor de volgend komkommertijd.

Groet Michel