Column week 29-2022.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Ik ben niet zo van de hitte, geen verrassing voor degenen die mijn bleke kantoorgelaat kennen. Waar dat voorheen in Nederland amper een probleem was zoek ik de laatste jaren toch iets vaker de schaduw op. Niet alleen omdat ik er zelf minder goed tegen kan maar ook omdat de records elkaar in rap tempo lijken op te volgen. Nu is weer en klimaat natuurlijk niet hetzelfde, iets dat we jolige politici die een foto maken als het sneeuwt schijnbaar nog moeten uitleggen. Toch lijkt extremer weer en hitterecord na hitterecord de trend te worden. 

Als iets eruit ziet als een eend, loopt als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als eend is het waarschijnlijk een eend. Een ongemakkelijke waarheid die we maar niet willen horen. De voormalige Amerikaanse president is daar een prachtig voorbeeld van. Wat nu in verhoren naar buiten komt mag nauwelijks een verassing zijn. Op allerlei wijzes probeerden mensen die hem kenden ons te waarschuwen. Toch willen sommigen nog steeds niet horen dat Trump een overduidelijke maniak is. Bij het overlijdensbericht van zijn ex plaatste hij een knop om aan zijn campagne te doneren. Als dat niet alles zegt wat je moet weten ligt het toch echt aan jezelf.

Als het niet in ons straatje past, willen we het niet horen. We doen er allemaal aan mee. Cognitieve dissonantie noemen de geleerden het. Die reflex is het sterkst als onze hele manier van leven in twijfel wordt getrokken. Het maakt dat we met zijn allen weer als lemmingen de rij op Schiphol aanvullen. Ik kan niet anders dan er pessimistisch van worden. Misschien moet ik toch wat vaker in de zon gaan zitten.

Groet Michel