Column week 27-2019.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Het is om jeuk van te krijgen. Dan heb ik niet meteen over de hitte. Ook niet direct over de processierupsen die dit jaar een ware invasie vormen, al kun je daar een lelijke jeuk aan over houden. Volgens de bestrijders zijn ze niet bij te benen, niet gek met al die poten. De vlinder die uit deze rups voort komt biedt weinig troost en doet meer als een mot aan. 

In de biologie heet een insect na metamorfose een imago. Minder voor het gemeentelijk imago zijn de hoge brandnetels die je op plekken aantreft. Daar krijg je trouwens ook jeuk van. Een column leent zich wellicht niet om elk beleid te verantwoorden. In essentie is het simpel. De gemeente krijgt meer taken en mag die met minder geld uitvoeren, dan moet je kiezen. Als je dan moet kiezen tussen een iets hogere brandnetel of iemand niet de juiste (jeugd)zorg geven is voor mij de keuze snel gemaakt, al zal eenieder daar anders over denken. Misschien moeten we dan eerlijkheidshalve toegeven dat we meer geld nodig hebben en de belasting (een van de laagste in Limburg) iets verhogen. Al zullen sommige van de lezers daar ook jeuk van krijgen.

Waar krijg ik dan jeuk van? Van het dominante kliekje dat in de deze provincie elkaar goedbetaalde baantjes blijft toespelen. Van dezelfde cultuur waardoor we als Limburg significant meer uitgeven aan niet te meten projecten en waardoor -heel eerlijk- ik me schaam ten opzichte van vrienden in de rest van het land. Dat lees je dan terwijl je elke gemeentelijke euro moet omdraaien en op sommige plaatsen brandnetels moet laten staan. Daar krijg ik dus jeuk van. Degene die me kennen weten dan dat ik me nog beleefd uitdruk.

Groet Michel