Column week 25-2020

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Het zijn verwarrende tijden. Niet alleen voor ondernemers die worstelen met regels. Ook voor standbeelden is de toekomst onzeker. Revisionisme is van alle tijden, een discussie over wie we in de openbare ruimte vereren lijkt me terecht. Laten we echter niet in absolute termen denken. Churchill is in west-Europa een held maar in de Bengalen zullen ze daar heel anders over denken. Niemand is onomstreden, zelfs figuren als Mandela of Ghandi niet. En laten we over die massamoordenaar met de baret die op menig shirt prijkt nog maar even zwijgen. Niemand is zonder zonden en dat zou een gezond uitgangspunt zijn. Onze eigen Philips lijkt veilig te zijn. Sterker nog, hij is een passend symbool tegen absolutisme. Een symbool dat we in deze tijd misschien wel net nodig hebben.

Het zijn ook verwarrende tijden voor Burgemeesters, Femke kan er over meepraten. Terechte kritiek is verworden tot karaktermoord met een zeer bedenkelijke rol van Nederlandse grootste krant (lees: vunzig roddelblaadje). Maar ook dichter bij huis zijn het verwarrende tijden. In Weert speelt iedereen de vermoorde onschuld terwijl ze de burgemeester de straat op schoppen. Termen als “het potje van Jos” getuigen eerder van een cultuur dan van een eenmansactie. Zonder politiek mandaat vormen burgemeesters een makkelijk doelwit. Nog een reden om dit misschien eens anders te gaan doen.

Ook hier geldt dat echt niet alles zwart of wit is. Bestuurders worden constant geacht mee te denken waarmee eigenlijk gezegd wordt: zoek een manier waarop iets wel kan, rek de regels een beetje op. In veel gevallen onschuldig, bijvoorbeeld doordat een wet een onvoorziene complicatie veroorzaakt die nooit de bedoeling was. Tot op het moment dat je dit net iets te vaak hebt gedaan. Dan doet een duur bureau onderzoek naar je en ben je al veroordeeld voordat een rechter je gezien heeft. Zoals ik zei, verwarrende tijden,

Groet Michel