Column week 23-2022.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Te ervoor is nooit goed; Te lang, te kort, te dik, te veel. Behalve tevreden zeggen wijsneuzen dan. Of tequila, als je het aan een drankorgel vraagt. Bij tevredenheid vind je de sleutel tot geluk als we het leger aan lifestyle guru's, coaches en influencers dat ons land rijk is mogen geloven. Op het moment dat je beseft dat je de meeste dingen niet kan veranderen behalve de manier waarop je tegen die dingen aan kijkt lonkt pas tevredenheid. Het produceren van dit soort tegeltjeswijsheden is blijkbaar zo belangrijk (en vooral lucratief) dat honderden andere vacatures ongevuld blijven dus wie ben ik om aan deze filosofie van de koude grond ook maar te twijfelen.

Waar veel prettig is, is te veel ook niet goed. Vraag het maar aan mijn opa die jaren in een snoepfabriek gewerkt heeft. Met toffees doe je hem allesbehalve een plezier. Het werken bij de visboer heeft overigens bijna het tegenovergestelde te weeg gebracht -je vind mijn grootvader bijna dagelijks aan de Maas- dus het zal ook wel een kwestie van doseren zijn.

Over doseren gesproken. In de politiek is het probleem meestal te weinig en niet zozeer te veel, al kunnen mensen het wel zat zijn. Ook voor deze beroepsgedeformeerde gek zijn er wel eens grenzen aan de passie. Na een verkiezingsjaar en een formatie is een korte pauze hoognodig. Gelukkig zijn we bijna klaar. Met een akkoord zetten we straks een belangrijke stap. De essentie van zo'n akkoord is misschien ook wel de "te" bestrijden; Van zaken die te lang duren, waar te weinig of te veel geld aan wordt uitgegeven of die te belangrijk gemaakt worden. We kunnen dan alleen maar hopen dat de "te" van tevreden aan het einde overeind blijft. Terecht een hele uitdaging (he, wacht eens even).

Groet Michel