Column week 23-2021.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Vorige week maakte ik graag plaats. Graag zou ik nu nog een spitsvondige verwijzing naar een spreekwoord met bloemen of planten maken maar volgens mij heb je ze allemaal opgebruikt. Een goede keuze achteraf dus. Nu is het zo dat je achteraf een koe in de kont kijkt. Kan ik toch nog dat spreekwoord afvinken.

Over achteraf gesproken. Hopelijk kunnen we binnenkort over deze periode in de verleden tijd praten. Toen we voor het eerst binnen moesten blijven was er de hoop dat het ons perspectief blijvend zou veranderen. Uiteindelijk is dat voer voor de geschiedkundigen maar ik vermoed en vrees dat dat in veel gevallen ijdele hoop was. Toch hebben we wel kunnen leren, vooral over de ander. Als de oorlog uitbreekt heb ik een idee welke kant ik op moeten rennen en waar ik vooral weg moet blijven. In een crisissituatie kan de ware aard zich niet verstoppen. De dansleraar bleek geld weg te sluizen naar het buitenland en werd publiekelijk terecht gewezen nadat dezelfde personen hem al twee jaar gewillig in de spotlights zetten. Hadden jullie nou echts iets anders verwacht? Na de oorlog zit iedereen in het verzet. En Sywert? Dat vond ik al een pedant aanmatigend mannetje toen die met de G500 kwam aanzetten.

Dat leren is ook goed nieuws. Met al dat wandelen en fietsen en op vakantie gaan in eigen land hebben ze boven de rivieren geleerd hoe mooi ons dorp en zijn omgeving zijn. Als de mondmaskers en de testbewijzen achter ons liggen kunnen we klagen over de drukte in de zomermaanden. Dan denken we nog eens met weemoed terug aan de lege terrassen van 2020.

Groet Michel