Column week 23-2020.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Vorige week schreef je over sparen. Dat lukt op vandaag nog eens aardig al dan niet geholpen door het dicht zijn van de horeca. Bijna elke dag koffie of eten buiten de deur, mijn opa vind het maar voor Amerikanen. Wat dat betreft gaan de meeste veranderingen vrij langzaam, slecht nieuws voor degene die denken dat na deze crisis alles anders gaat zijn. De Corona uitbraak en de gevolgen daarvan gaan hooguit versnellen wat al langer gaande was. Conservatieve stemmen die nu zaken als de energietransitie willen stilleggen? Een laatste echo uit het verleden.

Over trends gesproken. Na decennialang bezuinigen op de politie komt in gemeenteland de zoveelste roep om het bewapenen van boa’s. Komen handhavers te vaak in gevaarlijke situaties? Misschien moeten we dan in plaats van bewapenen zorgen dat boa’s niet in die situatie komen. De politie is bij uitstek getraind voor die situaties. Het is het zoveelste probleem dat bij de gemeente wordt gedumpt. Het geweldsmonopolie van de overheid is iets waar verre van lichtzinnig mee moet worden omgegaan. Neem aan de overkant van de oceaan maar eens een kijkje als je wil zien hoe het mis kan gaan. Wat dat betreft zijn onze handhavers niet te benijden. Vooral komende week zal een nerveuze zijn. Denk eraan dat deze mensen gewoon hun werk doen, in het belang van ons allemaal.

We zijn er nog niet en het is maar te hopen dat dit niet de opmaat is naar een tweede golf van uitbraken. Voorlopig leef ik nog even binnen. Met uitzondering van het niet geheel onbelangrijke detail dat ik niet geloof had ik zo monnik kunnen worden. De laatste weken heb ik dan ook weer  het plezier in simpele dingen als lezen en schrijven terug gevonden. De bezorger staat op moment van schrijven met mijn nieuwe aanwinst voor de deur. Al ben ik ook wel blij als ik weer door de schappen van een boekenwinkel kan schuimen.

Groet Michel