Column week 23-2019.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Nostalgie in jouw column vorige week. Tijden veranderen duidelijk. Vroegen stond er onder foto’s van de communicanten welke klassen aanwezig waren, nu is er ruimte genoeg om ze bij naam te noemen. Toch rukt de volledige schutterij en harmonie uit. Traditie is nu eenmaal traditie, als atheïst heb ik voor dat aspect wel een zekere waardering. Mijn religieuze identiteit (beter gezegd het gebrek eraan) is genoegzaam bekend. Zal niet nog eens opschrijven hoe ik tijdens de communieles met de Lego mocht spelen met de twee moslims die mijn klas rijk was. Oeps, heb ik het toch gedaan. Ik begrijp wel dat de school niet staat te springen om al die extracurruculaire activiteiten. De kerk, zwemles, EHBO, schooldagen zouden tot acht duren als elk verzoek werd ingewilligd. Al vermoed ik dat sommige ouders dat stiekem niet zo heel erg zouden vinden. 

Misschien moeten we juist wat minder school doen. Vraag het de gemiddelde vereniging; Één keer in de week komen kan er nog wel vanaf maar de oudere jeugd heeft amper nog tijd om een keer uit te helpen als leider, trainer of bestuurslid. Iedereen moet zogenaamd studeren. Ik vraag me af of dat komt doordat de scholen meer vragen of door ouders die met minder tevreden zijn, ik neig naar dat laatste. Als je 24/7 moet stampen om überhaupt het eerste jaar op de hogeschool of universiteit te overleven ben je misschien niet op de juiste plaats. Er is niks mis met (in deeltijd) een mooi ambacht leren. Hoef je niet te verhuizen of dagelijks uren te reizen, hou je mooi nog wat uren over. Kun je die investeren in maatschappelijke betrokkenheid. Niemand zeggen, maar daar leer je een hoop dingen die geen enkele school je kan leren.

Groet Michel