Column week 21-2020.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

De dagen en weken gaan geruisloos in elkaar over. Uitkijken naar het weekend zit er ook niet meer in, heel veel anders dan doordeweeks is het als thuiswerker namelijk ook niet meer. De redacteur moest me er zelfs aan herinneren dat hij nog een column van mij tegoed had, gelukkig weet ik dat hij engelengeduld heeft.

Het is ook maar goed dat hij niet hetzelfde beleid als de NOS heeft. Als witte hetero mannen konden we dan namelijk fluiten naar een plaats voor deze column. Identiteitspolitiek is meer dan ooit aan de orde van de dag. De buitensporige moeite die de publieke omroep doet om een divers beeld te schetsen kun je afdoen als goede bedoelingen. En misschien is het probleem wel niet zo groot als sommige beweren maar wie beweert dat we geen enkel probleem met institutioneel racisme hebben in dit land is ziende blind, dat laten de perikelen bij de belastingdienst wel zien. Iemand voortrekken omdat hij of zij (bij voorkeur zij begrijp ik) een kleurtje heeft is echter de keerzijde van dezelfde medaille. Een kaartenbak en een bokaal zijn tegelijkertijd banaal en wreed om dezelfde reden dat quota een verschrikkelijk slecht idee zijn. Wie kan er immers nog van uitgaan dat ie op basis van zijn kwaliteiten gekozen is. Het leidt allemaal weg van wat we zouden moeten doen, mensen beoordelen als individu.

Ijdele hoop maar wat dat betreft is de tijd waarin we ons begeven misschien wel een eye-opener. Aan het einde van de rit maakt Corona namelijk geen enkel onderscheid en zijn we allemaal net zo weerloos. De tijd van de strengste maatregelen lijkt zijn einde te naderen al is het afwachten of dat geen tweede golf ontlokt. Normaliter zou ik zeggen te vertrouwen op de experts maar daar hebben we er inmiddels zo’n 17 miljoen van. Aangezien we dat meer dan ooit hebben kunnen trainen de afgelopen weken wachten we ook nu maar gewoon af.

Groet Michel