Column week 19-2019.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Bijzonder, zowel 4 als 5 mei vallen in het weekend waardoor het vrije dagen zijn. Dat zouden ze natuurlijk altijd moeten zijn. We hebben in Nederland misschien wel de minste vrije dagen dus dat kan best. En anders leveren we toch een dag in. Waarom de verjaardag van een enkeling vieren als we de vrijheid van ons allen kunnen vieren.

Dat is niet de enige discussie die al een paar jaar terugkomt. Ook de locatie van het bevrijdingsfestival houdt de gemoederen al een tijdje bezig. Traditioneel trekt midden Limburg naar Roermond voor een feestje. Wat de komende jaren gaat gebeuren lijkt niemand te weten maar de vanzelfsprekendheid lijkt verdwenen. Jammer als het feestje zich verplaatst maar uiteindelijk is dat natuurlijk verre van waar het om draait. Stilstaan bij het feit dat niet iedereen vrijheid kent des te meer. De vrijheid van geweten, te zijn wie je wil zijn en dat te kunnen uiten. Zelfs in een land als het onze is dat niet vanzelfsprekend. Dankzij de SIRE reclame inmiddels een verschrikkelijk cliché maar daarom niet minder waar. Of je nu iemand bent met een controversiële mening, een Joodse winkelier of iemand die hand in hand wil lopen met iemand van hetzelfde geslacht, je bent niet altijd veilig. En dat is voor velen van ons ondenkbaar.

Zo is het ook ondenkbaar voor de jonge Oscar Frost. Hij nam het initiatief voor een regenboogpad bij zijn basisschool. Een zebrapad in de kleuren van de regenboog om aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender mensen (lhbt'ers).

Omdat ook in Horn iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht sexuele voorkeur. Kinderen zien namelijk het verschil niet, het doet er niet toe. Op 6 mei wordt het kleurrijke zebrapad feestelijk geopend. Vieren dat iedereen zichzelf mag zijn. Of je op 5 mei nu vrij hebt of niet, of je nu een feestje viert in Roermond of Sittard, dat is natuurlijk waar het allemaal om gaat.

Groet Michel