Column week 18-2021.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Jij bent waarschijnlijk de laatste die ik dat hoef te vertellen maar het openbaar bestuur hangt aan elkaar van de modewoorden. Woorden die ontstaan in universiteiten en denktanks om vervolgens via internationale organisaties het lokale bestuur binnen te sijpelen. Als ze eenmaal in gemeenteland het papier hebben gevonden zijn ze vaak zo door gepolderd dat de betekenis lang niet meer zo helder is. Sterker nog, het worden vaak containerbegrippen die zoveel betekenen dat ze eigenlijk niets meer betekenen.

Mijn favoriete voorbeeld is misschien wel leefbaarheid. Iedereen gebruikt het of heeft een idee wat het zou moeten zijn en het wordt te pas en onpas overal bijgesleept. Wittgenstein bedacht er de (onvervalst Duitse) term Familienähnlichkeit voor, zonder dat er een enkele universele eigenschap is zijn zaken toch verbonden. Tikkertje en dammen zijn allebei spellen maar hebben ogenschijnlijk niks gemeen. Zo kunnen we het beiden over leefbaarheid hebben en compleet verschillende beelden daarbij hebben. Enfin, waarom deze filosofische uitstap? Omdat het precies laat zien waarom het makkelijk is met dergelijke modewoorden populistische praatjes te houden. Goed voor de leefbaarheid is daarbij het favoriete lokale mantra.

Ik maak me er ook al wel eens schuldig aan hoor. Niet elke situatie leent zich nu eenmaal voor een uitgebreide toelichting. In Den Haag maken ze het echter wel heel bont. Daar gaat het al een maand over vertrouwen en transparantie, nog zo’n modewoord. Het klinkt eenduidig maar ook transparantie laat zich op honderden manieren uitleggen. Zelfs wanneer we de notulen van de ministerraad woordelijk kunnen inzien missen we context, de nuance en lichaamstaal. Meer transparantie klinkt modieus maar zorgt dan voor meer vertroebeling en afleiding van waar het over zou moeten gaan. Je zou het haast vergeten maar dat is toch gewoon het besturen van het land. Wat ik eigenlijk maar het heel veel woorden bedoel te zeggen; iets minder modewoorden en iets meer aanpakken.

Groet, Michel