Column week 16-2022.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Jezus of Judas, held of boeman. In de politiek is het vaak een van de twee. Gelukkig vaak maar voor een paar dagen, een wederopstanding is nooit ver weg. Daar staat tegenover dat een overwinning in de politiek altijd maar een dag duurt. Daarna is het gauw weer aan het werk. Een coalitie formeren bijvoorbeeld. Dat is een beetje als het Nederlands elftal, iedereen vindt er wat van maar er zijn er maar een paar die daadwerkelijk spelen (nog minder dan dat er apostelen zijn zelfs). 

Dat formeren gaat niet zonder slag of stoot, dat is keuzes maken. Die vallen niet bij iedereen in goede aarde en dat zul je weten. Steevast als "Graef" aangesproken (voor bekenden Michel, Mich of Graof maar nooit Graef) weet ik al hoe laat het is. Termen als verraad en messteek worden zonder schaamte gebruikt. Alsof je standaard er op uit bent iemand - excusez le mot- te naaien. Niet alleen Thomas is ongelovig; dat er na de tumultueuze geschiedenis van onze herindelingsgemeente nu eens op inhoud een keuze wordt gemaakt lijken maar weinigen te geloven. Dat heeft niks met onderlinge verhoudingen te maken. Sterker nog, een collega bellen met de mededeling dat de samenwerking mogelijk eindig is een van de vervelendste dingen die ik de afgelopen tijd heb moeten doen. Wie stelt dat ik daar plezier aan zou beleven kent me overduidelijk totaal niet.

Het paasweekend komt dan ook precies op tijd. Even gezonde afstand nemen, van de stad en de wereld. Al staat die tweede steeds nadrukkelijker op de drempel van de eerste. Niet op de meubelboulevard - over Golgotha gesproken- maar thuis op de bank met een goed boek. Vaste lezers zijn bekend met mijn gewoonte meer leesvoer te verzamelen dan ik ooit zal lezen. En maandag natuurlijk aan de Heys. Gewoon weer even Michel zijn. Vrolijk Pasen!

Groet Michel