Column week 16-2021.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

In Limburg doen we veel dingen net even anders. Dat pakt niet altijd even goed uit, zoals in de politiek. Het gebruik van de termen Gouverneur en Limburgs parlement hebben nog een zekere statigheid. Dat moet ook wel zal iedereen beamen die al eens door de marmeren gangen van het Gouvernement (nog zo’n term) heeft gewandeld. Het Limburgse bestuur heeft echter ook zijn eigenzinnigheden die ik liever vandaag dan morgen kwijt ben. Zo hebben we afgelopen weken kunnen zien dat de vriendenrepubliek nog verre van verleden tijd is. Vrienden van boven de rivieren hebben het al gniffelende weer over Palermo aan de Maas.

Deze week konden we echter weer trots zijn op onze eigenzinnigheid. Het begon met onze GGD die pragmatisch aan de slag ging en restvaccins verdeelde onder kwetsbaren die -als het aan het protocol had gelegen- nog niet aan de beurt waren. Ik zal mijn pleidooi voor zaken regelen op een behapbare schaal dit keer achterweg laten. De minister mag het zich aanrekenen. De mensen op de werkvloer waren het gedraal zat en namen het heft in eigen (pragmatische) handen. Een crisis leent zich niet voor bureaucratie. Dat de doorgaans loyale ambtenaren het zelf maar gingen regelen mag best uniek heten. Een signaal dat misschien nog wel pijnlijker is dan een motie van afkeuring. Limburgse ziekenhuizen sloten er later bij aan met een brief. Er stond in veel nette woorden eigenlijk niet meer dan; Schiet eens op vent!

Die bureaucratie werd overigens aan de kant gezet voor experimenten. Een miljard voor leuke dingen, jippie! Daar deden deze dappere Galliërs echter ook niet aan mee. Bij Toverland lieten ze weten open te willen en anders niets. Geen halfslachtige pogingen. Dat hoor ik onze Hornse horeca-ondernemers ook zeggen. Als we open mogen dan ook helemaal. Niemand heeft zin om met meetlint en calculator zijn terras te beheren. Onze minister kennende is dat precies wat ie ze over een paar weken gaat vragen.

Groet Michel