Column week 15-2022.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

De vogel aaf

Hoeag op eine paol sjteit eder jaor eine vogel vogelvriej.
Schutters hebben iets met Pasen. Ze helpen de paashaas met het verven en verkopen van gekleurde eieren. Op paaszaterdag hupt Aan de Heys een paashaas die de jongste schuttertjes verwent. Paasmaandag is een hoge feestdag voor de schutters. Dan gaat eindelijk het schuttersseizoen weer van start met een rondgang door het dorp, het huldigen van de jubilarissen en het koningschieten. Op de vogel. Wie die afschiet mag zich voor een jaar koning noemen, of jeugdkoning. Voor niet-schutters is er de titel dorpskoning(in) in de wacht te slepen. Als gezegd, allemaal Aan de Heys. Gaat dat zien! Over een Goede Week is het Pasen, het Hoogfeest van het kerkelijk jaar. Vandaag is het Palmzondag, de dag waarop we gedenken dat Jezus als koning in Jeruzalem werd binnengehaald. Hij dacht de vogel af te hebben! Hosanna! Op een ezel. Kan het eenvoudiger? Witte Donderdag en Goede Vrijdag zijn de liturgische Goedeweektoppers, vreugde en verraad naast elkaar. We voelen ons allemaal wel eens bedonderd, verraden. Teleurgesteld, gefrustreerd. Genegeerd en genegerd, aan de kant gezet, buitengesloten, kaltgestellt. Soms wordt pijnlijk duidelijk dat je je hebt vergist in mensen. Maar vaak blijkt het slechts een rimpeling en komt er weer een Pasen, een nieuw begin met nieuwe kansen. Die beginnen met kleine dingen. Ida Gerhardt schreef een vers waarin ze aangeeft dat er altijd mensen mét je zijn die je troost en perspectief bieden.

Dank aan de ezel

Gij met uw zachtzinnige oren
en uw geduldig gezicht:
ik ben u zeer verplicht.

Dat gij het hebt aan willen horen
hoe toenmaals het is geschied;
en hoe mij de ander verried.

En dat ge zelfs niet hebt bewogen,
mij slechts hebt getroost met uw ogen.
Dat kunnen de mènsen niet.

Het is topdrukte in de kerk. Ga eens een kijkje nemen. Ook als je niet gelovig bent. Geniet van de mooie muziek en zang, de sfeer, de inzet en toewijding van de mensen. De kerk verkeert weliswaar in woelige tijden, maar is nog lang niet verraden. Integendeel. Overal zijn lichtpuntjes. Pasen is het feest van het licht. Voor het verenigingsleven, voor de kerk, voor ons allemaal. Onder leiding van Sylvia zullen Anja, Gonny, Alexander en Wim in de paaswake op stille zaterdag groots uitpakken met mooie gezangen. Prachtige muziek in een sfeer van bezinning. Op een plek waar iedereen welkom en veilig is. Los van hoe diep je geloof is, is dit een aanrader. Daar heb je ook “de vogel aaf”. Een goede Goede week gewenst en alvast Zalig Pasen.

Arno Walraven, 10 april 2022 (Palmzondag)