Column week 14-2021.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Het is het weekend van de wederopstanding. Voor onze premier lijkt het er echter op dat zelfs een goddelijke interventie niet kan voorkomen dat het tijdperk Rutte tot een einde komt. Sterker nog, het zijn de christenen die hem nu de Judaskus lijken te geven nadat hij al eerder door Farizeeërs Kaag en Hoekstra vakkundig over de kruisweg was geleid. Als Mulisch nog geleefd had, had hij zijn hart kunnen ophalen met deze overdaad aan net niet subtiele symboliek. Waar Rutte ooit begon als underdog in een interne strijd lijkt zijn premierschap te eindigen door een andere underdog in een interne strijd. Echt waar, dichter bij poëzie gaat de politiek niet komen.

Waar het eerst leek dat de verkiezingen hadden uitgewezen dat de landelijke politiek rustig voort kabbelde - voor zover dat kan in een pandemie, je zou het haast vergeten- was er een deus ex machina nodig om dit heldenepos in de versnelling te trekken. Op zijn typisch Nederlands was dat een lullig notitievelletje. Alleen hier zijn politieke drama’s te voorkomen door iets dat je bij de Action kunt kopen. Dat juist dit en niet de toeslagenaffaire het einde kan gaan betekenen voor Mark Rutte zegt meer over Nederland dan tulpen en klompen. 

Waar ook de provincie teleurstelt keren we maar terug naar ons dorp. Het leven staat er stil. Dat lijkt echter vooral voor de leuke dingen te gelden. De keerzijde van het leven gaat gewoon door. Dorpsgenoten ontvallen ons zonder dat we naar een begrafenis kunnen. Bedrijven staan op kiepen en mensen verliezen hun baan. Ondertussen zijn ze in Den Haag en Maastricht vooral met zichzelf bezig. Het sterkt me in de overtuiging dat het lokale bestuur meer dan ooit zijn waarde kan en moet gaan bewijzen. Niet door nieuw leiderschap of door nu door te pakken maar door gewoon ons werk te doen. We hebben een lang weekend om daar eens over na te gaan denken. Toch; een vrolijk Pasen!

Groet Michel