Column week 05-2020.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Woningen, woningen, woningen. Ik kan geen bijeenkomst binnenlopen of iemand begint er over. Misschien ook wel begrijpelijk, waar steden betrekkelijk snel op en neer veren duurt het op het platteland altijd wat langer als er de klad in komt. Al mogen we in Horn niet klagen, het Ven wordt iets groter en het centrum iets dichter bevolkt. Ook de ondernemersvereniging zag afgelopen week woningen als de oplossing. Het idee om van winkels woningen te maken gezien in Weert is natuurlijk nauwelijks revolutionair en -heel eerlijk- eerder een teken van armoede in de stad dan van innovatief beleid. Toch kan het wel degelijk een oplossing zijn, voor onze ondernemers en voor het aanzicht van de Dorpstraat. Als Maastricht dan toch besluit de teugels wat te laten vieren kunnen we meerdere problemen tegelijk oplossen.

Maar woningen zijn geen wondermiddel, niet elk probleem wordt opgelost met het bouwen van woningen. Bovendien is het zaak de juiste woningen te bouwen. Anders is het probleem van een schijnbaar tekort (valt buiten de randstad wel mee hoor) binnen enkele jaren een probleem van een overschot. Ga maar eens in Parkstad kijken hoe dat eindigt. Of misschien wel dichter bij huis in het bungalowpark waar de ene na de andere woning vrij komt waar maar weinig mensen naar op zoek zijn. Werk aan de winkel? Jazeker, maar met een koel hoofd en een overheid die zijn rol kent.

Rollen, daar draait bij de Vastelaovendj natuurlijk ook een beetje om. Zo begon ooit - lang geleden- ook de Sjaopswei omdat de Sjaopsköp hun rol volgens hen niet invulden zoals het hoorde. Ik kan het weten, mijn grootvader was erbij en zag dat het goed was. Dit weekend zetten we die broederlijke rivaliteit door, zaterdag op bezoek bij de Wei, zondag op bezoek bij prins Ralf 1 van de Sjaopsköp. Ieder vanuit zijn eigen rol. Al is die niet voor iedereen duidelijk. Rondgaand met “Vastelaovesgezet” word je nog regelmatig gevraagd naar een bezem (of een “stokkie” in een enkel geval). “Echt waar, zijn er meerdere carnavalsverenigingen in dit dorp”? Jazeker en dat is nog zonder al die woningen die er straks nog bijkomen.

Groet Michel