Column week 05-2019.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Tommy

Michel, Ik ken hem niet, maar toch heb ik enorm te doen met de 14-jarige Tommy uit Spijkenisse. De jongen die zonder aanleiding gepest, geslagen en geschopt werd. Velen hebben Tommy een kaartje geschreven om hem op te beuren. Als het leven uit pesten en ruziemaken bestaat, is het goed mis. Ik hoop dat zoiets hier niet gebeurt. Dan geef mij maar vindingrijke en sociale jongens zoals de 10-jarige Oscar Frost uit groep 7 van onze basisschool. Hij kwam naar aanleiding van Paarse Vrijdag tot de conclusie dat kinderen en volwassenen niet gepest mogen worden om hun geaardheid. Iedereen moet zich thuis voelen en niemand mag buitengesloten worden. Mooi toch. Oscar kwam op het idee om één van de zebrapaden bij de school te veranderen in een regenboogzebrapad om respect uit te drukken aan alle geaardheden. School en klasgenoten steunden hem en ook de gemeente is positief. Het pad komt er! Super! Dank zij Oscar. Een kanjer. Zó kan het dus ook. (Tip: kijk ook eens op de Facebookpagina van Pee en Wubbel over pesten van en door kinderen). Herrie was er overigens volop in het Engelse Lagerhuis. Eén grote kakofonie van geluid van door elkaar roepende parlementsleden met een gunfactor van minder dan nul. En de speaker maar “Order” roepen om een beetje orde in de chaos te scheppen. Dan gaat het er in Leudal heel wat gestructureerder aan toe, al kan ook hier de gunfactor wat support gebruiken. Ik heb overigens groot respect voor de lef, het doorzettingsvermogen en de plichtsbetrachting van Theresa May. Een kanjer en dan heb ik het niet eens over de inhoud. Mooi om te zien dat de sterkste Europese leiders vrouwen zijn. Hier zijn mannen nog steeds “de baas”. Drie broers, van wie één in gedachten, geven kleur aan dit Vastelaovesseizoen. Jongens die weten dat het leven bestaat uit Dromen, Denken, Durven en Doen, getuige de Prinsespreuk: Néét twiefele; Dóón!!! Vanmiddag is hun Prinsereceptie. En alhoewel Vastelaovendj een georganiseerde bende is, is er zeker wel orde en structuur. Alle posten zijn inmiddels bezet en Vastelaovendj draait als een tierelier. De eveneens jubilerende Vorst doet zijn naam eer aan met dit weer. Koning Winter regeert en dat is zalig voor jong en oud. Gezelligheid kent geen tijd. En zo zal het ook zijn op de receptie van Joeri en Michel. Ik twijfel niet. Ik ga de Prins een handje geven. Niet om hem op te beuren, maar om hem te zeggen dat ik trots op hem ben. Hij heeft immers bij mij in de klas gezeten. Net als zijn Adjudant. “Laot hun gewaere mèt die vaere!” Snel nog een half uurtje tuinvogels tellen voordat ik vogels van allerlei pluimage ga ontmoeten. Naast de genoemde geluksvogels ongetwijfeld ook vreemde vogels. En ík mag dat zeggen.

Arno Walraven; 27 januari 2019 

Ps; Tommy was een duif die zich in de Tweede Wereldoorlog verdienstelijk maakte door geheim agenten te helpen en hiervoor postuum werd geëerd met de hoogste onderscheiding voor dieren. Dat was nog lang geen klatergoud op die veren.