Column week 02-2021.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven 1.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Het nieuwe jaar lijkt zich weinig aan te trekken van de symboliek van nieuwjaarsdag, de gekte houdt gewoon nog even aan. Het capitool -normaal in beeld als nietszeggende achtergrond bij reportages over de VS- werd bestormd door een opgehitste mensenmassa. De wel heel lichtzinnige bewaking aan de buitenkant (letten we op complotwappies) maakte geen schijn kans waardoor er binnen naar zwaardere middelen gegrepen moest worden. 

Deze debielen leken door te hebben dat carnaval dit jaar niet doorgaat en hadden zich voor de gelegenheid flink uitgedost. Het woord debielen gebruik ik daarbij bewust. Boze burgers of betogers zou namelijk suggereren dat we deze mensen een terecht punt maken, dat we ze een podium moeten geven. En dat doen we naar mijn mening nou net iets te vaak. Het journaille lijkt volledig verkrampt door het idee dat ze de volgende golf of beweging missen. Ze hebben bijna zichtbare trauma’s van de verkiezingsnachten waarop elke peiling er naast zat. Elk idee, iedere beweging zou die volgende misser kunnen zijn. Voor de zekerheid wordt dan ook maar iedere halve gare met een idee met de fluwelen handschoen aangepakt om vervolgens zonder tegenspraak te mogen spuien in een praatprogramma naar keuze. Volkomen voorbijgaand aan het feit dat alleen al door het te tentoonstellen het idee legitimiteit krijgt.

Waar je vroeger obscure fora op het internet moest raadplegen voor allerhande nonsens als chips in vaccins, illuminatie en de bewering dat de aarde plat is kunnen je daar nu gewoon voor naar RTL 4 zappen. Waarom die programma’s nog een redactie hebben is mij volkomen vreemd. Wat dat betreft hebben de social-media platforms meer ballen, daar heeft het consequenties als je leugens verspreid. Hoewel de geschiedenis moet uitwijzen welke precedent hier mee geschapen wordt zouden programmamakers eens in de spiegel moeten kijken en zich af moeten vragen hoe ze de laatste paar jaren dat de tv relevant is willen doorbrengen. 

Groet Michel