Column week 01-2022.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.JPG Michel Graef 1.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Een oude waarheid van fervente drinkers; wanneer je de dag begint met een kater kan deze daarna alleen nog maar beter worden. Met die logica in de hand ben ik het nieuwe jaar maar begonnen. Het kan vanaf nu alleen nog maar beter worden. Deze tijd vraagt nu eenmaal om een rigoureuze aanpak. Afgelopen week stonden we stil bij het feit dat onze planeet een volledige ronde om zijn ster heeft gemaakt. Een minuscuul detail in een oneindig universum met een dito aantal sterren. Bovendien nogal willekeurig, want waar begin je nou met tellen? Maar toch, soms is het de symboliek die telt. Een nieuw begin -en vooral- afsluiten van het oude.

Symbolen waar we behoefte aan hebben. Net als de tradities waar we ons aan vastklampen. Zo werden ondanks het verbod toch links en rechts flink de kwade geesten verjaagd. We aten weer massaal een oliebol (lekker van de scouting natuurlijk) en toen de klok 12 sloeg werden in menig huishouden de bubbels ontkurkt. Blijkbaar zijn we vaak stiekem toch gewoontedieren. Maar toch, het afsteken van vuurwerk werd halverwege de vorige eeuw meegenomen door Indonesiërs en elkaar een “gooje roetsj” wensen is waarschijnlijk ooit uit het Duits overgewaaid. Waarom deze omweg? Omdat het aangeeft dat niets eeuwig is, ook tradities komen en gaan.

Sterker nog, het menselijke vermogen zich aan te passen aan de omstandigheden is wat ons - evolutionair althans- tot een succes maakt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat wanneer de meest zwartgallige pessimisten gelijk krijgen en dit type virus nooit meer uit ons leven verdwijnt we een weg vinden er mee om te gaan. Ook afgelopen jaar heeft laten zien dat veeleisende tijden het beste in ons naar boven kan halen. Ook vaak het slechtste, maar daar schrijft deze cynicus vaak zat over. Nee, vandaag wil ik het bij een opbeurende boodschap houden. Een nieuwjaarsboodschap van hoop, op naar betere tijden. Ik wens ons allen het beste voor het komende jaar.

Groet Michel