Column week 12-2018.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Laten we er maar meteen een cliché tegenaan gooien; Maart roert zijn staart. Weinig moois als je van alles buiten gepland hebt. De gevoelstemperatuur zou de -16 aantikken. Het zegt me niks, het is vooral heel koud. Het voordeel van Maart is dan wel weer dat warmere dagen om de hoek liggen. 

Genoeg gezeverd over het weer. Af en toe krijg ik een verzoekje om een bepaald onderwerp aan te snijden. Aangezien ik niet de beroerdste ben geef ik hier meestal aan toe. Plus, columnisten als Martin Bril zijn er groot mee geworden. Zo schreef hij 36 keer over BMW, benieuwd welke serie hij uiteindelijk uitgekozen heeft. Nou zal een BMW wat hoog gegrepen zijn op een dergelijk lokaal platform. Maar als ik schrijf dat ik Vermeulen een geweldige winkel vind, zit er vast een pakje kauwgom in.

Ik wou deze week op verzoek dus wat op papier zetten over de komende graafschapsfeesten maar het gras is voor mijn voeten weggemaaid.  Buiten dat ik altijd in ben voor een feestje vind ik het een verademing dat er actief aan de slag gegaan wordt met de historie van Horn. Want historie is er genoeg. Het graafschap Horne besloeg niet alleen grote delen van Limburg - ik denk nog steeds dat onze gemeente Land van Horne zou moeten heten- maar de graaf van Horne had een significante rol in de Nederlandse geschiedenis. Soms denk ik wel eens dat we daar als Limburgers veel te bescheiden over zijn. Slag bij Heiligerlee, Leidens ontzet, watergeuzen zijn allemaal begrippen die iedereen nog van school kent. Maar het begon allemaal met de onthoofding van de graven van Horne en van Egmond. Heb er alle vertrouwen in dat er komende woensdag geen nieuwe onthoofding van een Graef volgt. 

Oeps, kon het toch niet laten nog even de verkiezingen te noemen. Paar dagen geduld nog mensen...

Groet Michel