Column week 11-2018.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Burgerkracht

Michel, We kunnen ons gelukkig prijzen dat we in een dorp leven met spirit, met burgerkracht, waar mensen iets voor elkaar over hebben en waar burgerinitiatieven met graagte en vol enthousiasme worden opgepakt. In het klein, maar ook in het groot. Wellicht heb je al vernomen dat René Schreurs van de Maaslandstraat door gemeente en woningbouwvereniging in het zonnetje is gezet. Terecht! René is 81 jaar en snoeit al sinds zijn pensionering de gemeentelijke hagen en die van de bouwvereniging in het seniorencomplex. Daarnaast onderhoudt hij voor negen gezinnen, voornamelijk ouderen, hun tuintjes. Belangeloos, vanzelfsprekend en onopvallend. Tóch is het opgevallen. Kijk, en daar zit de kracht van mensen in een klein dorp. Evenmin kan het je ontgaan zijn dat een groot dorpsfeest op stapel staat: de Graafschapsfeesten. Een feest dat zijn weerga niet kent, als we intimi mogen geloven. Ik prijs me gelukkig dat ik zitting heb in het comité van aanbeveling. Ik beveel het je dan ook van harte aan. Van 1 t/m 5 juni is het dorp omgetoverd in een historische ambiance. Toneelvereniging Spelenderwijs speelt maar liefst 5 keer het spel “In de geist van Graaf Filips”, over Filips van Montmorency (in het verleden door een prominent dorpsgenoot abusievelijk bij herhaling Filips van Montgomery genoemd. Ik zeg niet wie.) In het park zullen sfeerimpressies en kleinere optredens zijn, er is een folkloristische markt en een historische optocht. Een must voor iedereen die van geschiedenis houdt. Alhoewel het nooit mijn favoriete vak geweest is, denk ik met plezier terug aan de middagen waarop meester Van de Boel vertelde over de historie van het Graafschap Horn. Ik herinner me dat hij de gemeenteraad op de korrel nam toen die de straatnaam Jachtmeesterlaan toekende. De “sufferds” hadden niet gesnapt dat het geen jachthoorns waren, maar ordinaire koehoorns. Dat was toen al heemkundeles avant la lettre. Hij was er zijn tijd ver mee vooruit. We herdenken overigens dat de graaf 450 jaar geleden in Brussel werd onthoofd. Er zijn prettiger dingen om te vieren. De verjaardag van Agnes bijvoorbeeld. We hebben dat bescheiden gedaan. Kan niet anders als de griep in huis is. En al was de ergste kou het land uit, de verwarming ging toch een graadje hoger. Zuinigheid is goed, maar aan een briefje van 5 euro kan niemand zich warmen, zegt Peter Stakenborg.

Arno Walraven, Halfvasten 2018

O, ja; wilde ik vanwege halfvasten een lekkere Belgische Westvleteren drinken, is Jan Linders door de voorraad heen. Afgelopen zomer was ik bij de abdij. Gesloten. Had vooraf moeten bellen. Goede actie dus van Linders. De paters hebben overigens boter op het hoofd. In Gent en Brugge is het Westvleterens bier volop verkrijgbaar. Eveneens tegen woekerprijzen.