Column week 10-2018.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Rijdend door het dorp ontkom je er niet aan. Er komen verkiezingen aan, zoveel is duidelijk. Mocht u zich storen aan deze vervuiling, wees dan gerust. Over een kleine drie weken zijn de borden weer weg. Tot die tijd is het voor een lijstrekker overal op bezoek gaan, meedoen aan debatten en de media opzoeken. Komende week is er ook een debat in Horn, georganiseerd door de ondernemers.

Als Hornse kandidaat zou je verwachten dat je in een warm bad terechtkomt. Maar schijn kan bedriegen, wellicht is het net als met ouders en zijn ze voor eigen kinderen net iets strenger dan de rest. We zullen maar gewoon afwachten. Gelukkig hebben ze van tevoren al stellingen neergezet zodat iedereen zich kan voorbereiden. Voor mij weer een reden wat dieper over het onderwerp na te denken.

Laat ik dan zelf een stelling poneren. De Hornse economie is meer dan de Dorpstraat en gevulde bedrijfspanden. In de 19de eeuw vond er in Horn regelmatig een grote vee en met name schapenmarkt plaats. De mythe is dat hier de term "Sjaopsköp" vanaf komt. Toen deze verdween zullen er ongetwijfeld mensen geroepen hebben dat het het einde van Horn was. Honderd jaar later spreken we echter nog steeds over bedrijvigheid (en noemen we ons nog steeds Sjaopsköp) Mijn punt? Economieën veranderen en sommige dingen komen nooit meer terug, dat is niet meteen een reden tot paniek. Niet denken in termen van "hoe kunnen we houden wat we nu hebben" maar denken "hoe maken we Horn toekomstbestendig". 

Een korte blik bij de Kamer van Koophandel leert ons dat Horn een enormiteit aan bedrijven heeft. Adviesbureaus, consultants, ICT' ers maar ook kappers en allerhande ateliers werken gewoon vanuit huis. De tijd dat we dat als minderwaardige bedrijven zagen moet echt voorbij zijn. De Google's en Facebooks van deze wereld ontstonden immers ook op zolderkamers en in garages. Buiten dat hebben onze grootste werkgevers altijd al in het buitengebied gelegen. Denk eens aan al wat op Hornerheide plaatsvindt, en hoeveel leerkrachten dagelijks naar de Bergerweg afreizen en dan heb ik het nog niet eens over onze excellente school (de Latasteschool). De Dorpstraat verdient zeker een mooie toekomst, al dan niet als winkelstraat. En we mogen onze ogen absoluut niet sluiten voor verpaupering en leegstand. Maar laat ons ook niet vergeten trots te zijn op al dat moois wat daarbuiten plaatsvind.

Groet Michel