Column week 06-2018.

Politiek-kenners Arno Walraven en Michel Graef zullen hier bij toerbeurt, elke zondag, een column in de vorm van een briefwisseling schrijven met betrekking tot ‘van alles’ wat zich in Horn afspeelt. Ik laat de artistieke vrijheid geheel aan hen over en heb zelf geen invloed op hetgeen zij schrijven. Ik wens u veel plezier met het lezen van hun gedachtewisseling!

  Arno Walraven.jpg Dhr Michel Graef.jpg  
  Arno Walraven Michel Graef  

Dag Arno,

Nog even en dan is het weer voorbij. De feestweekenden volgen elkaar in rap tempo op. Dit weekend een van de de mooist avonden eruit, althans voor degene die hem mogen beleven. Het circus daalt zaterdags namelijk neer op Hornerheide. 

Toch is deze avond de laatste jaren niet vanzelfsprekend. Daarom is deze "brief" deze week ook een beetje gericht aan de directie van de CIRO:

U bent vast bekend met de traditie die Horn al jaren rijk is. Op de zaterdag voor de Vastelaovendj (leg u zo het verschil tussen carnaval en Vastelaovendj uit, ik veronderstel namelijk -mogelijk foutief-dat u niet uit Limburg komt) strijkt een leger aan vrijwilligers neer op de Hornerheide. De missie; mensen die niet meer mobiel of gezond genoeg zijn om de feestavonden in het dorp bij te wonen toch een beetje van de vastelaovendj te laten proeven. Voor veel van deze mensen een hoogtepunt in het toch vaak monotone leven op de heide. Optredens, zang en dans en dan worden er ook nog enkele bewoners onderscheiden door de prins. De vrijwilligers die graag op komen draven vragen niet veel in ruil voor hun medewerking. De laatste jaren is het echter niet heel erg uitnodigend. De optredens vinden plaats in een kapel die eigenlijk te klein is. Bovendien zijn mogelijkheden voor licht, geluid, decor beperkt. Voor degene die niet optreden staat er een tent (en begrijp me niet verkeerd, alle lof voor degene die de tent opbouwen en de avond zelf deze bemannen) die te klein is en aan gezelligheid overlaat. Dit was allemaal niet zo'n ramp als er niet een enorme zaal letterlijk langs ligt die jaren met plezier is gebruikt.

Ik zou nog terugkomen op het verschil tussen carnaval en vastelaovendj. Carnaval is een kostuum aantrekken en je in het plaatselijke café vol laten lopen, de "paard in de gang" variant zeg maar. Vastelaovendj lijkt hetzelfde maar is in essentie een gemeenschapsfeest. Maatschappelijke rollen worden omgedraaid en ook degene die normaliter misschien niet meekunnen worden meegenomen. Dat doen vastelaovendjsverenigingen met alle plezier. In ruil daarvoor is niet veel nodig, u hoeft enkel de deur open te doen. Al helpen een hapje en een drankje ook altijd.

Groet Michel

Bonte avond Hornerheiden.JPG